Каші – одна з найдавніших страв, яку готували й споживали слов’янські народи в кінці ХІХ століття. Це була щоденна страва українців, друга після борщу. Каші готували також на сніданок і на вечерю.
Каші з гречки й пшона були поширені на всій території України, кукурудзяна – на південному заході України і в Карпатах, вівсяна – у деяких районах Полісся і західного Прикарпаття, ячна – на всій території України, але переважно на Лівобережжі. Пшенична каша була менш популярна, оскільки пшеницю майже повністю переробляли на борошно. Найулюбленішою на всій території України була гречана каша: «Гречана каша – то матір наша, а хлібець житній – то батько рідний», стверджує українське народне прислів’я.
У східних слов’ян був такий звичай: під час укладання мирного договору противники варили кашу і їли її. Каша ставала символом союзу, без неї мирний договір не міг набути сили. Саме це і спонукало на вибір теми професійного конкурсу.
За мету конкурсу було поставлено:
Демонстрація професійних навичок з технології приготування каш різної консистенції, вдосконалення та поширення творчих здібностей під час подачі каш.
Наші пращури готували за консистенцією круті та рідкі каші. Круту кашу, запечену з молоком, цукром і яйцями, готували на родинні урочистості (хрестини, весілля). А наші конкурсанти продемонстрували свої уміння не тільки з приготування каш а і креативні здібності під час подачі такої страви. До конкурсних завдань було внесено приготування наступних каш:
- Каша манна з яблуками;
- Каша боярська;
- Каша «Янтарна»;
- Плов по-араратськи.
І місце – Семенюк Наталія (група ПК-415).
ІІ місце – Кулініч Владислава (група К-413).
ІІІ місце – Денисенко Аліна (група К-413) та Олейко Світлана (група ПК-415).